Greeny festival 2. – 4. lipnja 2023. godine

Greeny festival je novi dio dugogodišnje kampanje „Skupi, složi, savjesno odloži“ kojom se provode edukativne i informativne aktivnosti o gospodarenju otpadom i održivom razvoju na području grada Makarske. Projekt provodi Grad Makarska uz odobreno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U zelenom vikendu od 2. – 4. lipnja provode se različite aktivnosti za sve zainteresirane građane svih uzrasta i turiste:

2. lipnja 2023. godine u 18:00 h na Trgu 156. brigade održava se radionica „Ostacima do održivog chefa“

Kako se namirnice mogu iskoristiti do kraja bez da imate potrebe odložiti nešto u otad? Saznajte na ovoj radionici. Talog od kave, stari kruh, kora od povrća, ostaci skuhane riže… mogu stvoriti nova jako ukusna jela. Radionicu će voditi gastroblogerica Janjolinka koja će demonstrirati izradu nekoliko recepata u kojima glavnu ulogu imaju ostaci od hrane. Nutricionistica Tihana Pašalić energetski će ocijeniti jela i dati savjete za zdraviju prehranu, a učenici srednje škole smjer kuhari zaduženi su za zakusku iza radionice. U sklopu radionice prezentirati će se brošura „Ostacima do održivog chefa“ u kojima kojima se nalaze recepti i savjeti koji će vam pomoći da namirnice iskoristite do kraja.

3. lipnja 2023. godine u 10:00 h u dvorani Art radionica prenamjene „Upcycling Makarska“

Svatko od nas ima previše odjeće u ormaru, a čim trebamo nešto novo jurimo u kupovinu. Umjesto da uključimo maštu, kreativnost i volju i od starih komada odjeće možemo dobiti nešto novo. Mogućnosti su neograničene. Ova radionica ograničena je na 15 polaznika i potrebna je prethodna prijava. Na radnici izrađivati će se torbe za plažu. Radionicu će voditi Snježana Horvatić Popović. Nakon radionice održati će se mali kviz o tekstilnom otpadu.

3. lipnja 2023. godine u 18:00 h u dvorani Arte javna tribina „Zero waste location“

Zero waste pojam odnosi se na život bez stvaranja ikakvog otpada. Odnosno taj stil života podrazumijeva korištenje održivih materijala, izbjegava korištenje jednokratnih proizvoda ili proizvoda loše kvalitete. Naši panelistu su se u svom privatno i poslovnom životu susreli sa nekim načelima zero waste pojmova i mogu nam podijeliti više iskustava I savjeta o tome kako u svoj život uspješno ukomponirati neke od načela i koji su benefiti tih promjena.

4. lipnja 2023. godine u 9:00 h u dvorišti Arte galerije

Nedjeljno jutro rezervirano je za kreativna druženja i zabavu za najmlađe i roditelje. Udruga Sunce iz provoditi će kreativne i edukativne igra na temu poznavanja načina odvajanja otpada za cijelu obitelj, igra ukrašavanja torbi, „pronađi mikroplastiku“, „što je riba pojela“…Igre su osmišljene za predškolski i osnovnoškolski uzrast. Iza igara vrijeme je rezervirano za lutkarsku predstavu Naš plavi planet koja je predviđena s početkom u 10.30 h.

Očekujemo vas na našem zelenom vikendu!

Svakako provjerite

_T2A5803

Raspored mobilnog reciklažnog dvorišta

RASPORED MOBILNOG RECIKLAŽNOG DVORIŠTA 2023