Upute za kompostiranje u svom vrtu!

Kompostirati se mogu svi biljni ostaci iz kuhinje, vrta, dvorišta: pokošena trava, uvelo cvijeće, lišće, stara zemlja, usitnjeno granje, sirovi ostaci povrća, kore od povrća, ostaci voća, ostaci čaja i kave (talog), ljuska jaja, mali komadići papira i pepeo od izgaranja drva.

Ne smiju se kompostirati: bolesne biljke, osjemenjeni korov, ostaci kuhana hrane, animalni izmet, pelene, duhan, sadržaj iz usisavača, pepeo od ugljena za grill, ostaci bojanog ili impregniranog drva, stare lijekove, ulja, novinski papir, bojani papir..

Najbolje mjesto za kompostnu hrpu je u blizini neke krošnje. Krošnja štiti kompost od prevelike vlažnosti za vrijeme kiša, ali i od pretjeranog isušivanja za vrijeme toplih dana. Poželjno je da površina bude blago nagnuta kako bi voda iz komposta mogla otjecati. Također poželjno je da oko komposta imate slobodne površine kako bi sebi olakšali buduće radove.

U grubo gotovo cijeli biootpad možemo podijeliti na zeleni (hranjivi) i smeđi (strukturalni) dio. U zeleni dio spada voće, povrće, biljke, pokošena trava, talog kave i čaja… i on je bogat hranjivim tvarima i brzo se razgrađuje.

U smeđi dio spadaju grane, suho lišće, ljuske oraha, badema, jaja, piljevina, papir, sijeno… Siromašan je hranjivim tvarima ali održava strukturu i volumen hrpe.

Na samo dno hrpe ide smeđi sloj grančice, grane, drvo, lišće … sve se reže na dužinu palca i čak sitnije. Što sitnije režemo prije će se sve razgraditi. Mikroorganizmi upravo na “rezanim” dijelovim biootpada započinju svoju aktivnost. Smeđi sloj osigurava strukturalnu masu. Između grana, lišća, piljevine, ljuski… ostaju mali džepovi zraka kroz koje se osigurava prozračivanje mase i otjecanje vode. Kada ne bi izdvajali smeđi sloj već pustili samo zeleni sloj da se kompostira došlo bi do toga da bi se s vremenom i s razgradnjom tvari, zeleni sloj “sabio” i ne bi bilo prostora za prozračivanje. Odnosno u masi više ne bi bilo kisika, mikroorganizmi ne bi preživjeli te uvjete, te bi masa počela truliti i širili bi se neugodni mirisi.

Nakon baznog smeđeg sloja, slažu se izmiješani nasjeckani (dužina palca) zeleni i smeđi biootpad u omjeru 1:1. Odnosno koliko smeđeg toliko i zelenog biootpada.

Kad se formira hrpa, potrebno joj je osigurati vlažnost uz pomoć vode. Hrpa se može prekriti nekom vrstom plastične folije kako bi se dodatno zaštitila od sunca ili oborine.Tako složenu hrpu treba najmanje 1 tjedno kontrolirati (posebno zbog vlažnosti). Po potrebi može se dodatno prozračiti prevrtanjem hrpe s vrtlarskim alatom.

Svakako provjerite

DSC_0524

Katastar zelenih otoka i reciklažnog dvorišta u gradu Makarskoj