Obavijest korisnicima o primjeni novog sustava prikupljanja otpada

Obavještavamo sve korisnike da sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom uvodimo, već dugo najavljivani, novi sustava prikupljanja komunalnog otpada koji će se početi primjenjivati od 20. studenog 2023. godine.

Korisnici koji koriste za odlaganje komunalnog otpada polupodzemne spremnike (moloke) ili metalne spremnike od 1100l koji su nadograđeni otpadomjerima, od 20. studenog 2023. iste će moći otvoriti isključivo uz pomoć korisničkih kartica.

Maksimalni volumen otpada koji se može odložiti u jednom otvaranju je 30 l, pa ako je potrebno, unutar domaćinstva treba reorganizirati volumen u koji se odlaže miješani komunalni otpad. Za odlaganje miješanog komunalnog otpada ne postoje tipizirane vrećice, već se otpad može odložiti u bilo kakvoj vrećici, samo je bitno da je volumena do 30 l i da je vrećica zatvorena kako bi se spriječilo rasipanje otpada.

Za korisnike iz kategorije kućanstva – obiteljske kuće i male stambene zgrade miješani komunalni otpad se nastavlja prikupljati preko zaduženih spremnika koji su čipirani.

Odlaganje reciklabilnih vrsta otpada za fizičke osobe vrši se na način:

plavi spremnik / polupodzemni spremnik sa plavim poklopcem: papir i kartonska ambalaža

žuta vrećica / spremnik za plastiku od 1100 L / polupodzmeni spremnik sa žutim poklopcem: plastična ambalaža, metalna ambalaža i tetrapak ambalaža

Reciklabilni otpad nastaviti će se odvoziti „od vrata do vrata” prema do sada uhodanom rasporedu.

Od 1. siječnja 2024. godine u primjenu ide novi cjenik javne usluge prikupljanja komunalnog otpada temeljem kojeg ćemo naplaćivati prikupljanje miješanog komunalnog otpada, a reciklabilni otpada od fizičkih osoba prikupljati će se besplatno. S primjenom novog cjenika krenuti će i novi raspored odvoza otpada po kvartovima koje ćemo objaviti krajem godine.

Razdoblje od 20. studenog 2023. do 1. siječnja 2024. godine je probno razdoblje u kojem će korisnici imati priliku koristiti novi sustav i što uspješnije prilagoditit se istom, a troškove za odvoz otpada plaćati će po trenutnom cjeniku.

Primjenom novog sustava doprinosimo smanjenju količina otpada koja se odlažu na odlagališta, povećamo kvalitetu odvojeno sakupljenog otpada i utječemo na veću zaštititu prirode i okoliša.

Pozivaju se korisnici koji još nisu preuzeli svoje korisničke akrtice da isto mogu beslatno preuzeti u uredima Makarskog komunalca svaki radni dan. Isto se odnosi i na korisnike koji kod sebe nemaju čipirani spremnik za miješani komunalni otpad.

Svakako provjerite

featured

Zapisnik o pregledu ponuda

2. Zapisnik o pregledu ponuda